آنمی چیست؟

 هنگامی که  در یک فرد بسته به سن و جنس ،مقدار هموگلوبین کمتر از میزان نرمال باشد آن فرد انمیک یا کم خون اطلاق میشود که درجات و علل مختلفی دارد.که برای آقایان در سنین جوانی و میان سالی و همچنین در خانم ها بعد از سن باروری و در زمان یائسگی  بین 14-16و در خانم های در سن باروری بین 12-14است.

کم خونی فقر آهن چیست؟

کم خونی ممکن است به دلایل مختلفی رخ دهد. یکی از دلایل رایج ،کمبود آهن است. به این نوع کم خونی به اصطلاح کم خونی یا انمی فقر آهن گفته میشود.

علت کم خونی فقر آهن:

دوره های قاعدگی و بارداری از دلایل رایج از دست دادن خون هستند

در افراد مسن، تومورهای روده می توانند باعث خونریزی شوند. گاهی اوقات خونریزی به قدری آهسته اتفاق می افتد که شما خون را در هنگام دفع مدفوع نمیبنید.

بدن شما نمی تواند آهن کافی را از غذا جذب کند – مثلا هنگامی که  که جراحی اخیر درناحیه شکمی و روده ها داشته اید ، همچنین در صورت ابتلا به بیماری مانند بیماری سلیاک که بر سلول های روده شما تأثیر می گذارد میتواند باعث انمی فقر اهن شود

عدم مصرف اهن کافی  در رژِیم غذایی مخصوصا در نوزدان و زنان در سن باروری.

علائم انمی فقر آهن:

● احساس تحریک پذیری و بی حوصلگی

● احساس خستگی یا ضعف می کنند، به خصوص اگر ورزش کنند یا از پله ها بالا بروند

● سردرد

● درد قفسه سینه یا مشکل تنفسی

● هوس غیر طبیعی دارند که باعث می‌شود یخ یا موادی مانند خاک رس یا کاغذ دیواری بخورند.

آیا آزمایشی برای کم خونی وجود دارد؟

بله.انمی فقر اهن به کمک ازمایش خونی که شامل CBC,FERRITIN تا درصد زیادی مشخص میشود.

کم خونی ناشی از فقر آهن چگونه درمان می شود؟

کمبود آهن با دادن مکمل اهن  به شما درمان می شود. خوردن غذاهای حاوی آهن کافی نیست. اگر کم خونی شما شدید  باشد، ممکن است نیاز به انتقال خون داشته باشید. همچنین ممکن است برای علت خونریزی خود نیاز به پیگیری جهت پیدا کردن منشا خونریزی داشته باشید.

اهن مکمل میتواند به صورت تزریقی و هم به صورت خوراکی تجویز شود.

قرص آهن می تواند عوارض جانبی مانند ناراحتی معده و یبوست ایجاد کند.

برخی افراد نمی توانند آهن کافی از قرص ها دریافت کنند. که ممکن است:

  • به علت کاهش وزن در نتیجه عمل جراحی در ناحیه شکمی و روده ها باشد.
  • یا افراد مبتلا بیماری التهابی روده یا IBD
  • یا در خانم های باردار که در استانه زایمان هستند.
  • در این افراد میتوانیم از اهن تزریقی استفاده کنیم.

در انتها:

انمی فقر اهن در صورت FERRITIN پایین تر از 30در خانم های در سنین باروری و FERRITIN پایین تر از 50در اقایان و خانم های در سن یائسگی نیاز به درمان دارد.

رایج ترین روش درمان انمی فقر اهن:

1-درصورتی بیمار علائمی مبنی بر تنگی نفس و بی حالی شدید و عدم توانایی در انجام کار های روزانه خود را ندارد وهموگلوبین (HB)بالاتر از 10میباشد میتوانیم با دادن مکمل اهن درمان را انجام دهیم.

انواع مختلفی از مکمل های آهن در بازار دارویی کشور وجود دارد که بیشتر موارد در ترکیب با سایر ویتامین ها و مواد معدنی هستند اما چیزی که اهمیت دارد میزان اهن ازادی است که در آن مکمل در اختیار بدن میگذارد.

با توجه به تعدد برند ها و شرکت ها چند مورد ازموثر ترین مکمل های آهن را به همراه دستور مصرف آن در اختیار شما قرار میدهیم:

  • قرص FERROFORT DUODEN  با دستور مصرف روزانه 2عدد به مدت 30روز و سپس روزانه یک عدد تا زمان یائسگی در زنان سنین باروری یا تا زمان کامل شدن ذخایر آهن بدن در سایر گروه ها.
  • قرص FERROFORT GYNکه ترکیبی از قرص آهن و فولیک است که در گروه های با ذخایر آهن بالاتر تجویز میکنیم که دستور مصرف آن رورانه یک عدد میباشد و مدت ادامه آن هم مشابه با موارد قبل است.
  • قرص فروس سولفات که به علت پایین تر بودن مقدار آهن ازاد آن میبایست روزانه 4تا 5عدد مصرف شود و مدت ادامه آن هم مشابه با موارد قبل است.

2- در هموگلوبین(HB)بین 8-10ی یا FERRITINهای خیلی پایین یا در صورت عدم تحمل قرص اهن میتوان از اهن تزریقی استفاده کرد.

3- در صورتی که کم خونی در حدی باشد که بیمار علائم مثل تنگی نفس یا بی حالی شدید داشته باشد که معمولا در هموگلوبین های زیر 8اتفاق می افتد نیاز به تزریق خون داریم که در مورد حتما باید به نزدیک ترین مرکز درمانی مراجعه کرد تا اقدامات درمانی مناسب صورت پذیرد